čtvrtek 8. prosince 2011

TERAPIE LOUTKOU

S loutkáři z ostravského Divadla loutek  Hankou  Galetkovou a Tomášem Wolkmerem se znám už několik let, tuším, že aspoň pět. Vznikl mezi námi zvláštní vztah, založený na pátrání po cestě do  duše mých žáků pomocí loutek - pana Barvičky a paní Mašličky.



V pátrání se k nám přidala i studentka brněnské univerzity Gabriela Krečmerová a její filmařský tým, a v rámci její bakalářské práce vznikl film o terapii loutkou, kde vystupují naši žáci v rámci lekcí. Film se možná dostane i na obrazovky v rámci některého programu České televize, to bychom vás včas informovali. Film máme na cd, můžete si je vypůjčit a podívat se, je moc pěkný.



V letošním pololetí k nám zase díky projektu Rozvoj kompetencí učitelů speciálních škol a jejich žáků mohou loutkáři desetkrát přijít a my se moc těšíme na příběhy, které si pro nás přichystají.
Protože se známe už dlouho a zažili jsme spolu již mnoho lekcí terapie loutkou, můžeme si dovolit hodnotit, jak tato terapie dětem prospívá, co se zlepšuje, kdy lépe reagují, projevují větší zájem.




Vypozorovali jsme, že Denis je jednoznačně nejaktivnější a také mnohem pozornější, výborně spolupracuje, dlouho udrží pozornost.Vanesa dokáže zvvýšit své osobní tempo, motoricky je přesnější a  aktivnější, má moc ráda Tomáše a snaží se spolupracovat. Oldřich, Nikola, Daniel, Nela, Simona, Erik i Tomáš jsou spokojení a natěšení, spolupracují a smějí se srandovním situacím. Oba Michalové mají radost a těší se na loutky a jejich zábavné historky.
Děti mají možnost se individuálně projevit a zapojit do celé lekce. 
Hanka i Tomáš jsou velice pozorní, pátrají po všem, co může jejich lekce učinit poutavější a zajímavější pro děti. Moc jim za to děkujeme!
Ivana Rádková

Žádné komentáře:

Okomentovat